esmaspäev, 17. märts 2008

On Writing: A Memoir of the Craft


Väljastati 2000. aastal. See on SK üks paarist vähesest non-fiction raamatust. Selles King seletab, millest ühe potentsiaalse kirjaniku varustus koosnema peaks. Samuti on kirjas tema elulugu, täpsemalt see, mis mõjutas tema kirjanikuteed.

Mulle väga meeldis see eluloo osa just sellepärast, et see näitas, kuidas King ise oli ka alguses lihtsalt üks tavaline laps, kuidas temast sai ambitsioonidega nooruk ning et tema kirjanikuks saamine ei tulnud niisama. Huvitav oli lugeda, et ta nii mõndagi lugu kirjutas põlve peal, oodates, et neis laundromat'ide pesumasinates ta pesu puhtaks saaks. Et neil oma naise Tabitha'ga ei olnud elu algusest peale roosiline, vaid nad pidid haagissuvilas elama jne.

Samuti räägib ta oma traagilisest avariist, kus ta eluohtlikke vigastusi sai ning kuidas ta sellest üle sai ning edasi kirjutama hakkas.

Praktiline, kirjutamist õpetav/seletav osa on samuti huvitav, kuigi mulle endale tekitas tunde, et inglise keeles kirjutamine mind kui mitte inglise keele kui emakeelega sündinut kuhugi ei vii.

Lõpus on lisatud ka 1408 esimene ja teine draft, näeb, mis oli alguses ning mida oli vaja muuta, ära võtta, juurde panna jne.

Kangesti meeldis mulle raamatus üks seik, kus SK kirjutab, kas kirjutamisseminarid on tarvilikud ja kirjanikku abistavad või mitte.

"It is, after all, the dab of grit that seeps into an oyster's shell that makes a pearl, not pearl-making seminars with other oysters."
Kokkuvõtlik ja põnev, praktiline raamat neile, keda huvitab Kingi kirjanikutee ja/või kuidas oma kirjutamist parandada.

0 kommentaari: